Składniki:
Ciasto:
200 g. masła
150 g. cukru
2 cukry waniliowe
sól
4 jajka
300 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml. mleka
2 łyżki kakao
Masa:
500 g. wiśni (ze słoika)
5 płaskich łyżeczek żelatyny
700 ml. mleka
2 budynie waniliowe
60 g. cukru
250 ml .śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do masy kolejno dodawać jajka, stale ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem porcjami dodać do ciasta. 2/3 porcji ciasta przełożyć do tortownicy. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Wiśnie osączyć i ułożyć na jasnym cieście. Na owoce wyłożyć ciasto kakaowe i rozsmarować. Placek piec około 50 minut, wyjąć z piekarnika, ciasto wystudzić. Żelatynę rozpuścić. 8 łyżek mleka wymieszać z budyniem. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem i zagotować, zdjąć obręcz tortownicy, Do mleka wlać budyń, wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę. Garnek wstawić do naczynia z zimną wodną, budyń wystudzić, stale mieszając. Śmietanę ubić i dodać do masy. Wokół ciasta zapiąć obręcz formy, na ciasto wyłożyć krem, chłodzić 2 godziny, zdjąć obręcz. Torcik ozdobić wiórkami z czekolady i ciastkami.
Poza tym:
tortownica (26 cm) wyłożona pergaminem
wiórki czekoladowe,
amarettini (ciasteczka migdałowe)