DELIKATNY TORCIK Z WIŚNIAMI

Składniki:

 

Ciasto:

200 g. masła

150 g. cukru

2 cukry waniliowe

sól

4 jajka

300 g. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

100 ml. mleka

2 łyżki kakao

Masa:

500 g. wiśni (ze słoika)

5 płaskich łyżeczek żelatyny

700 ml. mleka

2 budynie waniliowe

60 g. cukru

250 ml .śmietany kremówki

 

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do masy kolejno dodawać jajka, stale ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem porcjami dodać do ciasta. 2/3 porcji ciasta przełożyć do tortownicy. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Wiśnie osączyć i ułożyć na jasnym cieście. Na owoce wyłożyć ciasto kakaowe i rozsmarować. Placek piec około 50 minut, wyjąć z piekarnika, ciasto wystudzić. Żelatynę rozpuścić. 8 łyżek mleka wymieszać z budyniem. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem i zagotować, zdjąć obręcz tortownicy,  Do mleka wlać budyń, wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę. Garnek wstawić do naczynia z zimną wodną, budyń wystudzić, stale mieszając. Śmietanę ubić i dodać do masy. Wokół ciasta zapiąć obręcz formy, na ciasto wyłożyć krem, chłodzić 2 godziny, zdjąć obręcz. Torcik ozdobić wiórkami z czekolady i ciastkami.

Poza tym:

tortownica (26 cm) wyłożona pergaminem

wiórki czekoladowe,

amarettini (ciasteczka migdałowe)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *