Składniki:
250 gr. serka mascarpone
110 gr. cukru
3 limonki
4 jajka
60 gr. masła
Wykonanie:
Krem mocno limonkowy:
Limonki umyłam, wymasowałam. otarłam z nich skórkę i wycisnęłam sok. Masło rozpuściłam w rondelku. W miseczce ubiłam widelcem 3 jajka na gładką, jednolitą masę. Dodałam do masła: jajka, sok z limonek i 70 gr. cukru. Mieszałam wszystko na bardzo małym ogniu, uważając żeby masa się nie przegrzała, aż do momentu kiedy krem zgęstniał (około 10 minut). Potem przecedziłam go przez sitko i odstawiłam do ostudzenia. Krem z mascarpone Ostatnie jajko ubiłam z pozostałym cukrem na puszystą masę, po czym dodawałam po łyżce serek mascarpone (ciągle miksując). Na końcu dodałam startą skórkę z limonek, zostawiając trochę do dekoracji. Kremy układałam na zmianę warstwami w kieliszku do martini. Przed podaniem krem powinien postać przynajmniej 2 godziny w lodówce.