Składniki:
3 śmietanki Śnieżki
2 galaretki dowolnych smaków
pokruszone ciastka lub biszkopty
1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1i1/2 szklanki mleka
2i1/2 szklanki wody
tortownica
Wykonanie:
Wodę zagotować przelać do dwóch oddzielnych naczyń i rozpuścić w nich galaretki i pozostawić do wystygnięcia. Mleko też podzielić na dwa naczynia i do każdego z nich wsypać po 1 Śnieżce i ubić mikserem. Na dno tortownicy wysypujemy troszkę pokruszonych ciastek .Do jednej ubitej śmietanki dodajemy zimną galaretkę i ubijamy mikserem około 3 minuty i wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki żeby zastygła. Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody, dżem truskawkowy, łyżeczkę żelatyny i mieszamy następnie stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając. Wyjmujemy tortownicę z lodówki posypujemy wierzch pokruszonymi ciastkami i wylewamy jeszcze ciepłą masę truskawkową i posypujemy ciastkami. Do drugiej śnieżki wlewamy drugą zimną galaretkę i ubijamy około 3 minuty, po czym wylewamy do tortownicy na masę truskawkową i wkładamy całość na około 2 godziny do lodówki żeby wszystko stężało. Zamiast żelatyny do dżemu możemy dodać 2-4 łyżeczki galaretki o smaku truskawkowym.