DESERKI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

400 ml. śmietany 30%

100 ml. mleka

2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

4-5 łyżek cukru

2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Śmietanę wiej do rondelka, wsyp cukier. Mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuść kawę. Resztę mleka mocno podgrzej dodaj żelatynę, mieszając rozpuść. Do gorącej śmietany dodaj kawę i rozpuszczona żelatynę ,dokładnie wymieszaj ale nie gotuj .Niewielkie miseczki lub foremki napełnij masa  Ostudź. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Deserki wyjmij wstawiając foremki do ciepłej wody. Odwróć do góry dnem wyłóż na talerzyki. Polej przygotowaną według przepisu polewą czekoladową, lub rozpuszczoną na parze tabliczką  czekolady. udekoruj ziarenkami kawy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *