Składniki:
400 ml. śmietany 30%
100 ml. mleka
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
4-5 łyżek cukru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Śmietanę wiej do rondelka, wsyp cukier. Mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuść kawę. Resztę mleka mocno podgrzej dodaj żelatynę, mieszając rozpuść. Do gorącej śmietany dodaj kawę i rozpuszczona żelatynę ,dokładnie wymieszaj ale nie gotuj .Niewielkie miseczki lub foremki napełnij masa Ostudź. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Deserki wyjmij wstawiając foremki do ciepłej wody. Odwróć do góry dnem wyłóż na talerzyki. Polej przygotowaną według przepisu polewą czekoladową, lub rozpuszczoną na parze tabliczką czekolady. udekoruj ziarenkami kawy.