Składniki;
2 parówki
2 podłużne bułki
Sos;
4 pomidorki koktajlowe
2 liście sałaty masłowej
1 łyżka prażonej cebulki
Wykonanie;
Parówki ugotować w wodzie.Bułki nacią wzdłuż,przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do temperatury 180C. piekarnika z włączonym termoobiegiem(200C. jeśli bez termoobiegu),zapiekać około 5 minut, tak aby bułki były ciepłe i lekko przyrumienione.
Sos;
Suszone pomidory odsączyć z oleju,posiekać z listkami tymianku i czosnkiem, przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać z majonezem i śmietaną lub jogurtem, doprawić solą.Do każdej upieczonej bułki włożyć liść sałaty i ciepłą parówkę.Na wierzchu ułożyć umyte i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, polać sosem posypać prażoną cebulką.Podawać na ciepło np. z rzodkiewką lub innymi chrupiącymi warzywami.