Składniki:

2 jajka
1szklanka zimnego mleka
250ml śmietana36%
1/2 szklanki cukru
truskawki
bita śmietana do dekoracji
polewa czekoladowa do dekoracji lub inny smak.

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem wstawiamy do garnka z wrzątkiem mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z

żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej

ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Dodajemy dobrze zmiksowane truskawki.

Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy do zamrażalki. Aby lody miały dobrą konsystencję

należy mieszać je kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie mrożenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *