Składniki:
1i 1/2 kg. czerstwego chleba razowego
1/2 kg.cukru
5 dag. drożdży
2 dag .rodzynek
10 1itrów wody
Wykonanie:
Czerstwy chleb pokroić na cienkie kromki i ususzyć w piekarniku aż do zrumienienia. Suche kromki połamać na drobne kawałki, włożyć do kamionkowego garnka lub emaliowanego wiadra i zalać wrzącą wodą. przykryć naczynie lnianą ścierką i pozostawić do następnego dnia. Płyn przecedzić przez gęste sitko. Dodać drożdże roztarte z połową cukru. Resztę cukru rozpuścić w 1/3 szklanki wody i dolać do płynu, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu 12 do 24 godzin. Następnie przecedzić przez gazę bądź kawałek tetry i wlać do czystych butelek (do 3/4ich pojemności), wkładając do każdej rodzynkę. Butelki pozostawić w ciepłym miejscu do chwili pojawienia się na powierzchni napoju cienkiego wianuszka pianki (oznacza to, że rozpoczęła się fermentacja), po czym wynieść je do chłodnego pomieszczenia. Po 2-3dniach kwas nadaje się do picia.