DORSZ PO STARONIEMIECKU

Składniki;
600g. dorsza
600g. ziemniaków
100g. wędzonego boczku
100g. marynowanej cebulki
200ml. śmietany kwaśnej
100ml. białego wina
4 pomidory
2 papryki
1 cytryna
3 łyżki oliwy
1 łyżką masła
mąka według uznania do obtoczenia ryby
sól
papryka słodka mielona
natka pietruszki

Wykonanie;

Obierz i ugotuj ziemniaki, następnie pokrój w talarki.Paprykę pokrój w paski, pomidory w ćwiartki.Rybę podziel na 8 kawałków.Każdy z nich owiń boczkiem.Mąkę wymieszaj z papryką solą i natką pietruszki.W tak przygotowanej mieszance obtocz rybę.Smaż ją z obu stron na rozgrzanej oliwie, przez kilka minut.Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.Na rybie ułóż ziemniaki, paprykę,pomidory i cebule.Całość zalej winem, dodaj masło i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.Pod koniec pieczenia zalej wszystko Śmietaną , sokiem z cytryny i piecz jeszcze chwilę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *