DORSZ SMAŻONY, Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki:

 

2 filety z dorsza

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

przyprawa do ryb

olej.

Sos:

30 dag. pieczarek

1 łyżeczka mąki

2 łyżki śmietany 18%

2 szklanki bulionu warzywnego

sól

pieprz

czosnek granulowany

 

Wykonanie:

 

Filety umyj, osusz, podziel na kawałki (najlepiej na połowy). Natrzyj przyprawą do ryb, wstaw na godzinę do  lodówki. Jajko roztrzep. Ryby obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sos:

Pieczarki obierz, pokrój. Włóż do rondelka, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotuj. Sos przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Polej usmażone ryby.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *