Składniki:
2 filety z dorsza
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawa do ryb
olej.
Sos:
30 dag. pieczarek
1 łyżeczka mąki
2 łyżki śmietany 18%
2 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
czosnek granulowany
Wykonanie:
Filety umyj, osusz, podziel na kawałki (najlepiej na połowy). Natrzyj przyprawą do ryb, wstaw na godzinę do lodówki. Jajko roztrzep. Ryby obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos:
Pieczarki obierz, pokrój. Włóż do rondelka, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Zagęść mąką rozmieszaną ze śmietaną, zagotuj. Sos przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Polej usmażone ryby.