DROŻDZOWE BUŁECZKI

Składniki:

3 dag drożdży

3/4 szklanki mleka

5 szklanek mąki z tego 1/4 szklanki do podsypania

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

3 jajka

1 kostka masła

 

Wykonanie:

W miseczce rozcieram drożdże, mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut. Rozczyn mieszam z 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodaję 2 szklanki mąki. 3/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Ubijam trzepaczką. W trakcie dodaję kolejno 3 jajka. Ubijam do połączenia składników. Wlewam roztopioną letnią kostkę masła i wsypuję jeszcze 2 i 1/2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiam energicznie przez 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję na płat półcentymetrowej grubości. Kroję na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat kładę po łyżce dżemu lub kawałku owocu. Zlepiam cztery końce ze sobą. Układam na blaszce, pozostawiam w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smaruję rozmąconym żółtkiem z wodą. Piekę w temperaturze 190 C. około 25 minut. Po upieczeniu posypuję obficie cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *