Składniki:
1 torebka suszonych drożdży
1/4 kosteczki świeżych drożdży
5 łyżek letniego mleka
60 dag. mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 proszku do pieczenia
1/2 sody
1 łyżka cukru
1/4 litra letniej maślanki
5 łyżek masła
marmolada wg. uznania
Wykonanie:
Do małej miseczki wlać letnie mleko , dodać drożdże , wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą , proszkiem i sodą. Przesiać przez sitko. Wsypać cukier wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże , maślankę , oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto , przykryć , odstawić na 2 godziny, w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie krótko wyrobić rozwałkować na placek , ale grubszy. Literatką , lub szklanką wycinać krążki, trochę wykulać w rękach i kłaść na natłuszczoną blachę. Posmarować bułki ubitym jajkiem. Piecz około 12 minut w nagrzanym piekarniku do 220 C. Jeszcze ciepłe bułeczki można posmarować masłem , każdą można przed podaniem udekorować kleksem dżemu.