DROŻDŻOWE ROGALIKI

Składniki:

200 ml mleka
1/2 szklanki cukru
10 dag drożdży
2 margaryny Palma
1 kg mąki
1 cukier waniliowy
sól
4 jajka
20 dag marmolady jabłkowej

Wykonanie:

Podgrzewamy mleko z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże, roztapiamy margarynę. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2-3 kulki, wstawiamy do lodówki. Po godzinie rozkładamy ciasto stolnicę posypanej mąką, wałkujemy, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę marmolady jabłkowej, zawijamy, formujemy półokrągły rogalik nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *