DROŻDŻOWE ROGALIKI Z JABŁKAMI

Składniki:

 

4 szklanki mąki

1 kostka margaryny(250 g.)

4 żółtka

1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany

5 dag. drożdży

8-10sztuk jabłek

lukier lub polewana rogaliki

 

Wykonanie:

 

Obrać jabłka i pokroić je w niezbyt cienkie cząstki skropić sokiem cytrynowym, przemieszać  aby nie ściemniały. Odłożyć. Do litrowego naczynia wlać śmietanę i rozmieszać w niej dokładnie drożdże. Odstawić. Na blat lub stolnicę odmierzyć 4 szklanki mąki przesiać  i posiekać ją z miękką margaryną. Wlewać stopniowo śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, by sie lepiej je wałkowało. Rozwałkować każdy kawałek na około 0,5 cm. a następnie w kwadraty 4×4. Na każdym układać po cząstce jabłka. Zwijać po przekątnej. Rogi zaginać do środka-tworząc coś na kształt podkówki. Układać na wysmarowanej dużej blasze i piecz aż się zarumienią. Obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub gotowa polewą. Nie układać zbyt ciasno jeden obok drugiego, bo rogaliki w trakcie pieczenia rosną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *