DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI

Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag cukru
1cukier waniliowy
10 dag margaryny
szczypta soli
1/2 kostki drożdży
2 żółtka
2 jajka
1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
400 ml. mleka
5 dag wiórek kokosowych
1 budyń kokosowy
cukier
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru. Odstawić do wyrośnięcia Przesianą mąkę i sól wsypać do miski, wlać drożdże i margarynę pokrojoną w kawałeczki. Dodać jajka, żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na około 8 mm. Ugotować budyń według przepisu. Posmarować ciasto budyniem, zwinąć jak roladę , Kroić w 2-cm plastry, układać na blaszce i piecz 15-20 minut w 180 C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

zwiń Przepisy Bożeny

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *