DROZDŻOWE Z OWOCAMI Z KOMPOTU

Składniki:

 

40 g. drożdży

150 g. drobnego cukru

750 g. mąki

400 ml. mleka

sól

2 jajka

125 g. masła

2 słoiki śliwek z kompotu

2torebki wanilinowego cukru cynamonowego

100 g. migdałów

cukier puder do posypania

miód do polania

Wykonanie:

Przygotować zaczyn z rozdrobnionych drożdży, małej ilości letniego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Do misy wsypać resztę mąki i cukier. Dodać trochę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wlać roztopione, wystudzone masło z mlekiem i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Śliwki dobrze odcedzić z kompotu. Migdały obrać, grubo posiekać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na 2 płaty wielkości blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią jeden płat ciasta. Na

cieście na blasze poukładać śliwki. Oprószyć cukrem cynamonowym, posypać migdałami, przykryć drugim płatem. Krawędzie ciasta mocno docisnąć do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 40 minut. Wystudzone ciasto

posypać cukrem pudrem. Każdą porcję polać łyżeczką miodu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *