Składniki:
40 g. drożdży
150 g. drobnego cukru
750 g. mąki
400 ml. mleka
sól
2 jajka
125 g. masła
2 słoiki śliwek z kompotu
2torebki wanilinowego cukru cynamonowego
100 g. migdałów
cukier puder do posypania
miód do polania
Wykonanie:
Przygotować zaczyn z rozdrobnionych drożdży, małej ilości letniego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Do misy wsypać resztę mąki i cukier. Dodać trochę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wlać roztopione, wystudzone masło z mlekiem i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Śliwki dobrze odcedzić z kompotu. Migdały obrać, grubo posiekać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na 2 płaty wielkości blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią jeden płat ciasta. Na
cieście na blasze poukładać śliwki. Oprószyć cukrem cynamonowym, posypać migdałami, przykryć drugim płatem. Krawędzie ciasta mocno docisnąć do siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 40 minut. Wystudzone ciasto
posypać cukrem pudrem. Każdą porcję polać łyżeczką miodu.