Składniki:
1/2 kg. mąki
5 jajek
15 dag. cukru
5 dag. drożdży
1 duża łyżka masła
1 szklanka mleka
1/2 kg. rabarbaru
Kruszonka:
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka oleju
12 i1/2 dag.masła
1 i 1/2 szklanki mąki
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, jajka utrzeć z cukrem. 1/3 szklanki mleka podgrzać, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i resztę mleka dodać do przesianej mąki. Wszystko wymieszać rękoma i wyrobić ciasto przez około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone letnie masło. Po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotować formę , posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Układać na nim owoce i posypać kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 C.
Kruszonka:
Wszystko razem wymieszać. Po uzyskaniu zwartej masy posypać ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.