DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Składniki:

1/2 kg. mąki

5 jajek

15 dag. cukru

5 dag. drożdży

1 duża łyżka masła

1 szklanka mleka

1/2 kg. rabarbaru

Kruszonka:

3 łyżki cukru

1 żółtko

1 łyżka oleju

12 i1/2 dag.masła

1 i 1/2 szklanki mąki

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, jajka utrzeć z cukrem. 1/3 szklanki mleka podgrzać, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i resztę mleka dodać do przesianej mąki. Wszystko wymieszać rękoma i wyrobić ciasto przez około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone letnie masło. Po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotować formę , posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Układać na nim owoce i posypać kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 C.

Kruszonka:

Wszystko razem wymieszać. Po uzyskaniu zwartej masy posypać ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *