Składniki:

1/2kg.mąki

6 dag. drożdży

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

5 jajek

dżem wiśniowy

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować. W ciepłym mleku roztopić drożdże i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać rozczyn z jajek i rozczyn drożdżowy, dodać olej, wyrobić do chwili aż ciasto będzie odstawało od rąk. Rozwałkować posmarować dżemem wiśniowym ,wyłożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub mąką. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby podrosło. Pieczemy 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto posmarowane dżemem można zwinąć w roladę lub normalnie na blaszce.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *