DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM

Składniki:

 

1/2kg.. mąki

5 dag. drożdży

1 jajko

2 żółtka

1 szklanka mleka

10 dag. tłuszczu

1 łyżka oliwy

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Tłuszcz roztopić,mleko podgrzać.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru.Jajka ubić z cukrem.Wszystko to dodać do mąki,drewnianą łyżką wymieszać,zostawić by podrosło i jeszcze raz wymieszać.Gdy ponownie podrośnie,wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Poukładać pokrojony w kostkę rabarbar,posypać kruszonką.Odstawić do wyrośnięcia.Piecz w temperaturze180-200 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *