DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM I KRUSZONKĄ

Składniki;
60 dag. mąki
2i 1/2 dag. świeżych drożdży
10 dag. cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml. oleju
250 ml. mleka

Wykonanie:

Z drożdży, 2 łyżek mąki i 4 łyżek mleka przygotować zaczyn. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył.Mleko zmieszać z olejem, cukrem i solą. Przesiać mąkę, dodać roztrzepane jajka i zaczyn.Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić by urosło.Przenieść na blat, delikatnie podsypany mąką i podzielić na cztery części.Każdą część rozwałkować i wyciąć cztery kółka np. filiżanką.Od razu przełożyć na blachę wyłożoną papierem. W każdym kółku zrobić dołek-np. szklanką .Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym żółtkiem i dodatkiem jednej łyżki mleka.W środek wkładać jabłka drobno pokrojone na mniejsze cząstki. Posypać kruszonką.

Kruszonka:

10 dag.masła lub margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4-5 łyżek mąki

Bułeczki układać na blaszce posmarowanej margaryną w większych odstępach bo podczas pieczenia jeszcze urosną.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 195 C. i piec od 15-25 minut w zależności od wielkości bułeczek

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *