DROŻDŻOWKI Z MORELAMI

Składniki:

Ciasto:

3.niepełne szklanki mąki (około 48 dag.)

5 czubatych łyżek cukru

5 płaskich łyżek masła

2 jajka

8 łyżek mleka

3dag. drożdży

szczypta soli

mąka do posypania blatu

Nadzienie:

1 puszka (850 ml) moreli

1szklanka mleka

1/2 torebki budyniu waniliowego

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Podgrzać lekko w rondelku mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać 4 łyżki mąki i odrobinę cukru. Wymieszać, przykryć, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wsypać do miski resztę mąki i cukru, dodać szczyptę soli. Wbić jajka, dodać utarte masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieść wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać budyń z cukrem i 2 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku resztę mleka, dodać rozprowadzony budyń, zagotować.Zdjąć rondelek z ognia dodać żółtko. Odstawić masę do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie w prostokąt o wymiarach 60 na 30 cm. Połowę ciastaposmarować budyniem, przykryć drugą połową. Pokroić ciasto na 14 pasków, z każdego uformować ślimaczka. Ułożyć drożdżówki na posmarowanej tłuszczemblasze. Każdą drożdżówkę udekorować połówką moreli. Wstawić blachę dodobrze nagrzanego piekarnika. Piec drożdżówki przez 15-20 minut w temperaturze200C. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *