Składniki:
Ciasto:
3.niepełne szklanki mąki (około 48 dag.)
5 czubatych łyżek cukru
5 płaskich łyżek masła
2 jajka
8 łyżek mleka
3dag. drożdży
szczypta soli
mąka do posypania blatu
Nadzienie:
1 puszka (850 ml) moreli
1szklanka mleka
1/2 torebki budyniu waniliowego
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Podgrzać lekko w rondelku mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać 4 łyżki mąki i odrobinę cukru. Wymieszać, przykryć, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wsypać do miski resztę mąki i cukru, dodać szczyptę soli. Wbić jajka, dodać utarte masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieść wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać budyń z cukrem i 2 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku resztę mleka, dodać rozprowadzony budyń, zagotować.Zdjąć rondelek z ognia dodać żółtko. Odstawić masę do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie w prostokąt o wymiarach 60 na 30 cm. Połowę ciastaposmarować budyniem, przykryć drugą połową. Pokroić ciasto na 14 pasków, z każdego uformować ślimaczka. Ułożyć drożdżówki na posmarowanej tłuszczemblasze. Każdą drożdżówkę udekorować połówką moreli. Wstawić blachę dodobrze nagrzanego piekarnika. Piec drożdżówki przez 15-20 minut w temperaturze200C. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.