Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
3 dag. drożdży świeżych
2 dag. miodu
2 jajka
250 ml. mleka
1/2 łyżeczki soli
7 i 1/2 dag. masła roztopionego
Masa serowa:
4 łyżki miękkiego masła
1/2szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
40 dag.sera twarogowego zmielonego
otarta skórka z cytryny
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie;
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości .
Masa serowa;
Połączyć wszystkie składniki i utrzeć dokładnie wszystko razem.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić do ponownego wyrośnięcia aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego. Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200C. Wyjąć, wystudzić i można posypać cukrem pudrem.