DROŻDŻOWY WARKOCZ.

Składniki:

Ciasto:

60 dag. mąki

 9 dag. cukru

9 dag. rozpuszczonej margaryny

2 jajka

 szczypta soli

Rozczyn:

 2 dag. drożdży

1 łyżka cukru

200 ml letniego mleka

5 łyżek mąki

 Nadzienie:      

20 dag .serka riccotta lub innego słodkiego, białego sera

1 łyżka cukru kilka rozgniecionych ciastek amaretto

 Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z 5 łyżkami mąki. Zostawiamy aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy większą część mąki, sól, dodajemy rozczyn z drożdży ,jajka wymieszane z cukrem i rozpuszczoną margaryną. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące, dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, grubość 5-6  mm. Całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Odcinamy 2 kawałki każdy po 5 cm. Następnie należy przekroić rulon po środku wzdłuż, ale nie do końca Z dwóch pasków pleciemy warkocz, odcięte wcześniej kawałki umieszczamy na początku i na końcu warkocza. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w 180  C. w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Nadzienie można zrobić według własnych upodobań. Ciasto pyszne jest także z nutellą, rodzynkami, kremem budyniowym, orzechami lub dżemem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *