Składniki:

 

1 kg. ugotowanych ziemniaków

2 jajka

1 szklanki mąka ziemniaczanej

3 -4 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

1 jajko do panierowania

Wykonanie:

 

Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Ostudzi . Dodać jajka mąkę ziemniaczaną i mąki pszennej tyle aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać w frytkownicy olej jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 sztuk na rozgrzany głęboki olej . Smażyć na złoty kolor . Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać do mięs z surówkami zamiast frytek czy ziemniaków.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *