Składniki:
1 kg. ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1 szklanki mąka ziemniaczanej
3 -4 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
1 jajko do panierowania
Wykonanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Ostudzi . Dodać jajka mąkę ziemniaczaną i mąki pszennej tyle aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać w frytkownicy olej jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 sztuk na rozgrzany głęboki olej . Smażyć na złoty kolor . Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać do mięs z surówkami zamiast frytek czy ziemniaków.