DUSZONA MARCHEWKA Z PŁATKAMI

 

Składniki:

 

2 pęczki młodych marchewek

3 dag. masła

sok z 3 pomarańczy

mielony kmin

sok z jednej cytryny

4 łyżki oliwy

pęczek kolendry lub  natki pietruszki

7-8 dag. płatków migdałowych

sól

pieprz

 

Wykonanie:
Marchewki obierz, pokrój na plasterki. Masło stop w głębokiej patelni, wrzuć marchewki, dodaj sok z 2 pomarańczy i pół łyżeczki kminu, oprósz solą i pieprzem, duś około 12 minut (marchewkipowinny być półtwarde). Ostudź .Do marchewek dodaj oliwę, przypraw resztą soku z pomarańczy oraz sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Posyp kminem, posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *