DUSZONE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:

1 kg żeberek

15 dag. suszonych śliwek bez pestek

1/2łyżki smalcu

1 cebula_

1/4 łyżeczki kminku

sól

pieprz

Wykonanie:

Umyć i osączyć śliwki. Żeberka pokroić na porcje,  umyć, lekko obrumienić ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do płaskiego rondla. Dodać posiekaną cebulę, śliwki, kminek, posolić i oprószyć pieprzem, podlać niepełną  szklanką wody i dusić na małym ogniu pod   przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyłożyć żeberka   na ogrzany półmisek,  obłożyć śliwkami. Sos doprawić do smaku i podać oddzielnie (kto chce, może zaciągnąć go  śmietaną). Podawać z kuskusem i zieloną sałatą z sosem winegret.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *