Składniki:
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Krem:
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka cukru
20 dag. margaryny
1 szklanka mleka w proszku
2 serki homogenizowane
3 łyżeczki żelatyny
1 paczka biszkoptów
1 galaretka wiśniowa
6 łyżek kawy
Wykonanie:
Jajka rozdzielić. Ubić pianę z białek dodać cukier, żółtka, obie mąki proszek do pieczenia, kakao. Piecz 35 minut w temperaturze.180C. Ubić jajko, 4 żółtka i cukier. Dodać do zmiksowanej margaryny. Dołożyć mleko w proszku, serki, żelatynę. Wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Biszkopty namoczyć lekko w kawie i układać na masie. Ciasto zalać galaretką ostudzić.
Rada.
Smak białego kremu
warto wzbogacić, dodając
do niego kilka kropli
aromatu, np. rumowego.