Składniki:
4 kg. dyni
1 i1/2 litra octu z białego wina
cytryna
laska wanilii
kawałek świeżego korzenia imbiru
1i 1/2 kg. cukru
1 – 2 laski cynamonu
1 łyżka goździków
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki.Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować. Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewć zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimn ą zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować1 godzinę w temperaturze 200C. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.