Składniki:
4 małe dynie
200 g. boczniaków
200 g. grzybów shiitake
125 g. masła
50 g. brązowego cukru
sól
mielona gałka muszkatołowa
mielony cynamon
goździki
1 łyżka syropu klonowego
1 pęczek mieszanych ziół (liście laurowe, rozmaryn)
8 plastrów bekonu (około 100 g.)
1 cebula
Wykonanie:
Dynie umyć, odciąć wierzchy, usunąć pestki. Grzyby oczyścić, drobno pokroić. Na patelni roztopić połowę masła, dodać grzyby, podsmażyć. W rondelku rozpuścić resztę masła, wymieszać z cukrem i solą, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami (wcześniej je zemleć.) Piekarnik rozgrzać do 200 C. Dynie posmarować w środku masłem z przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję duszonych grzybów. Bekon pokroić w paski, wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, zioła opłukać, oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na wysokość 3 cm. Dynie dusić w piekarniku około 40 minut.