DYNIE NADZIEWANE GRZYBAMI I BOCZKIEM

Składniki:

 

4 małe dynie

200 g. boczniaków

200 g. grzybów shiitake

125 g. masła

50 g. brązowego cukru

sól

mielona gałka muszkatołowa

mielony cynamon

goździki

1 łyżka syropu klonowego

1 pęczek mieszanych ziół (liście laurowe, rozmaryn)

8 plastrów bekonu (około 100 g.)

1 cebula

 

Wykonanie:

 

Dynie umyć, odciąć wierzchy, usunąć pestki. Grzyby oczyścić, drobno pokroić. Na patelni roztopić połowę masła, dodać grzyby, podsmażyć. W rondelku rozpuścić resztę masła, wymieszać z cukrem i solą, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami (wcześniej je zemleć.)  Piekarnik rozgrzać do 200 C. Dynie posmarować w środku masłem z przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję duszonych grzybów. Bekon pokroić w paski, wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, zioła opłukać, oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na wysokość 3 cm. Dynie dusić w piekarniku około 40 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *