Składniki:

1 kg kwaśnych jabłek

1 kg śliwek

1 kg twardych dojrzałych gruszek

20 dag rodzynek

20 dag łuskanych orzechów włoskich

1,5 kg cukru

1/2  laski wanilii

kilka goździków

Wykonanie:

Jabłka i gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając.Dodać  rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych słoików typu twist, wypełniając je po brzegi. Mocno zakręcić i odpowietrzyć, ustawiając słoiki do góry dnem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *