Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg śliwek
1 kg twardych dojrzałych gruszek
20 dag rodzynek
20 dag łuskanych orzechów włoskich
1,5 kg cukru
1/2 laski wanilii
kilka goździków
Wykonanie:
Jabłka i gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając.Dodać rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przełożyć do wyprażonych słoików typu twist, wypełniając je po brzegi. Mocno zakręcić i odpowietrzyć, ustawiając słoiki do góry dnem.