Składniki:
2 kg świeżych malin
1/2 kg. cukru
cukier żelujący
Wykonanie;

 

Maliny przebrać opłukać i, osuszyć na papierowym ręczniku. Oczyszczone maliny zasypać cukrem i odstawić  na 3-4 godziny ,aż puszczą sok.Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Sok zlać a pozostałą część wyłożyć na gęste sito,dokładnie przetrzeć ,tak ,aby pozostały same pestki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przetrzeć przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodać cukier zelujący ponownie zagotować .Gorącym dżemem napełnić  wyparzone słoiki, mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania się wody.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *