Składniki:

1 i 1/2 kg.rabarbaru – waga przed obraniem
1/2 kg.cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 jabłko

Wykonanie:

Rabarbar obrać dokładnie ze skórki,pokroić łodyżkę na 3-4 kawałki włożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok. Na następny dzień garnek z rabarbarem wstawić na palnik i gotować w tym czasie dodać otartą skórkę z pomarańczy,oraz starte jabłko ze skórką i gotować na małym gazie mieszając, aż rabarbar się całkowicie rozpadnie. Gotujemy tak długo aż dżem zrobi się gęsty.Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,i dobrze zakręcić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *