DŻEMOWIEC Z LUKREM

Składniki:

 

35 dag. mąki

3 jajka

10 dag. cukru

200 ml. mleka

1/3 szklanki oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 łyżka kakao

1/2 słoika dżemu Np. wiśniowego, z czarnej porzeczki

1 łyżka migdałów

 

Wykonanie:

 

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj. Mąkę przesiej z kakao, cynamonem i sodą. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Na końcu dodaj dżem, wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C. Po ostudzeniu ciasto posmaruj lukrem, posyp posiekanymi migdałami. mała odmiana jeśli lubisz smak korzennych przypraw zamiast cynamonu do ciasta warto dodać trochę przyprawy  do piernika. Dżem można zastąpić  konfiturą bo ma całe owoce.

Lukier:

białko

cukier puder

sok cytrynowy

Wykonanie:

Białko z cukrem pudrem ubij mikserem na sztywno dodaj soku cytrynowego polej lukrem ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *