Składniki:
35 dag. mąki
3 jajka
10 dag. cukru
200 ml. mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1/2 słoika dżemu Np. wiśniowego, z czarnej porzeczki
1 łyżka migdałów
Wykonanie:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj. Mąkę przesiej z kakao, cynamonem i sodą. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Na końcu dodaj dżem, wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C. Po ostudzeniu ciasto posmaruj lukrem, posyp posiekanymi migdałami. mała odmiana jeśli lubisz smak korzennych przypraw zamiast cynamonu do ciasta warto dodać trochę przyprawy do piernika. Dżem można zastąpić konfiturą bo ma całe owoce.
Lukier:
białko
cukier puder
sok cytrynowy
Wykonanie:
Białko z cukrem pudrem ubij mikserem na sztywno dodaj soku cytrynowego polej lukrem ciasto.