EGIPSKIE CIASTO KUKURYDZIANE

Składniki:

 

25 dag mąki kukurydzianej

1 1itr mleka

12 dag cukru,

3 jaja

5 dag masła

1/2 łyżeczki wanilii

5-6 plasterków ananasa lub pomarańczy

 

Wykonanie:

 

Wsypać cukier i wanilię do mleka, zagotować. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając drewnianą łyżką, by nie porobiły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu pianę ubitą z białek. Starannie wszystko

wymieszać. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec około 1godziny w gorącym piecyku 230 C. Po ostygnięciu i wyłożeniu na talerz ozdobić ciasto plasterkami ananasa lub pomarańczy.

 

Sałatka szejka

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *