Składniki:
1kaczka (około 2,2 kg.)
150 g. pieczarek
4 cebulki dymki
sól
1 łyżka masła
150 g. mielonego mięsa (cielęciny lub chudej wieprzowiny)
3 łyżki słodkiej śmietany
1 jajko
30 g. posiekanych orzeszków pistacjowych
pieprz
2 łyżki oleju
200 g. wątróbki drobiowej
1 łyżeczka soku z cytryny
zioła do dekoracji
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, odjąć od kości. Otrzymany płat mięsa ze skóorą lekko ubić i posolić. Dwie dymki drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać niezbyt drobno posiekane pieczarki, szybko podsmażyć. Mielone mięso wymieszać w misie z jakiem, śmietaną, podsmażonymi pieczarkami posiekanymi pistacjami. Masę doprawić solą i pieprzem. Na płacie mięsa poukładać rozcięte wzdłuż na pół pozostałe dymki, nałożyć farsz. Zwinąć w roladę przewiązać sznurkiem .Do brytfanny wlać olej, ułożyć roladę i podlać małą ilością wody. Piec około 70 minut(do przyrumienienia) w170 C. Podczas pieczenia polewać wypieczonym sosem i, w razie potrzeby, ciepłą, przegotowaną wodą (gotową roladę trzymać w cieple). W tym czasie oczyścić wątróbkę, ugotować do miękkości. Potem zmiksować z sosem z pieczenia rolady. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Roladę pokroić w plastry. Polać sosem wątrobianym. Serwować Np. z makaronem i duszonymi warzywami.