Składniki:
1 por
600 g. piersi kurczaka
2 łyżki kaparów
130 g tuńczyka w oleju
3 łyżki oliwy
150 ml. białego wina
sól
pieprz
Wykonanie:
Por oczyścić, oddzielić liście i krótko sparzyć je we wrzątku. Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Piersi z kurczaka oczyścić,opłukać, osuszyć. Ułożyć na deseczce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Zdjąć folię. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Posypać posiekanymi kaparami. Ułożyć liście pora oraz odcedzone z oleju mięso tuńczyka. Całość ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Potem przełożyć do brytfanny, podlać białym winem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec do miękkości. Podczas pieczenia podlewać wypieczonym sosem lub winem. Serwować np. z brokułami.