FASZEROWANA PIERŚ TUNCZYKIEM

Składniki:

1 por

600 g. piersi kurczaka

2 łyżki kaparów

130 g tuńczyka w oleju

3 łyżki oliwy

150 ml. białego wina

sól

pieprz

Wykonanie:

Por oczyścić, oddzielić liście i krótko sparzyć je we wrzątku. Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Piersi z kurczaka oczyścić,opłukać, osuszyć. Ułożyć na deseczce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Zdjąć folię. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Posypać posiekanymi kaparami. Ułożyć liście pora oraz odcedzone z oleju mięso tuńczyka. Całość ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Potem przełożyć do brytfanny, podlać białym winem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec do miękkości. Podczas pieczenia podlewać wypieczonym sosem lub winem. Serwować np. z brokułami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *