Składniki:
kurczak (około 1 kg)
Warzywko
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
2 łyżki masła
500 g. grzybów (pieczarki, kurki)
1 cebula
80 g. chudego boczku (plastry)
sól
pieprz czarny
75 ml. wytrawnego czerwonego wina
75 ml. bulionu z drobiu
3 łyżki śmietany
natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć w środku i z zewnątrz warzywkiem i tymiankiem. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła. Grzyby oczyścić, trzonki grubo pokroić Cebulę i połowę boczku drobno pokroić. Boczek wytopić , dodać cebulę, zeszklić. Dodać trzonki grzybów, poddusić. Farsz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Kurczaka napełnić farszem grzybowym , zaszyć, obłożyć plastrami boczku, włożyć do brytfanny. Wlać wino zagotowane z bulionem. Kurczaka piec około 45 minut. Dodać pokrojone kapelusze grzybów, piec około 30 minut. Sos z pieczenia do prawić śmietaną, solą, pieprzem i pietruszką.