Składniki:

 

750g. pora

1 kg. filetów z ryb atlantyckich

3 łyżki soku z cytryny

250g. masła

3 żółtka

5 łyżek białego wina

pieprz

plasterki cytryny

koperek do przybrania

 

Wykonanie:

 

Pory oczyścić, wymyć i pokroić w krążki. Sparzyć w gotującej, osolonej wodzie przez 4 minuty, dobrze odsączyć. Filety wymyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Na Sos holenderski:

Roztopić masło. Żółtka i wino ubić na parze na gęstą masę. Kropelkami dodawać, stale mieszając, masło. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pory ułożyć w  żaroodpornym naczyniu, polać połową holenderskiego sosu. Następnie ułożyć filety i polać pozostałym sosem. Zapiekać w nagrzanym do 175 C. piekarniku około 30 minut. Podawać przybrane plasterkami cytryny i koperkiem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *