Składniki:
750g. pora
1 kg. filetów z ryb atlantyckich
3 łyżki soku z cytryny
250g. masła
3 żółtka
5 łyżek białego wina
pieprz
plasterki cytryny
koperek do przybrania
Wykonanie:
Pory oczyścić, wymyć i pokroić w krążki. Sparzyć w gotującej, osolonej wodzie przez 4 minuty, dobrze odsączyć. Filety wymyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Na Sos holenderski:
Roztopić masło. Żółtka i wino ubić na parze na gęstą masę. Kropelkami dodawać, stale mieszając, masło. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pory ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać połową holenderskiego sosu. Następnie ułożyć filety i polać pozostałym sosem. Zapiekać w nagrzanym do 175 C. piekarniku około 30 minut. Podawać przybrane plasterkami cytryny i koperkiem.