Składniki:
4 filety z piersi kurczaka po 20 dag.
25 dag. ryżu
1 i 1/2 pojemnika (30 dag.) śmietany kremówki
2 szklanki rosołu (instant)
2 pomarańcze
1 średnia cebula
1 jajko
8 łyżek mąki
4 łyżki siekanych orzechów laskowych
4 łyżki masła lub margaryny
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka curry
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
biały pieprz
odrobina cukru
plasterki pomarańczy
i melisa cytrynowa
do dekoracji
Wykonanie:
Gotować ryż 20 minut w rosole. Rozbełtać jajko na talerzyku, doprawić solą i białym pieprzem. Wymieszać połowę mąki z siekanymi orzechami, wysypać na drugi talerzyk. Resztę mąki wysypać na trzeci talerz. Mięso umyć i osuszyć. Najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku, a następnie w mące z orzechami. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, podsmażyć filety z obu stron na złoty kolor .Zmniejszyć ogień, smażyć kurczaka, często odwracając, jeszcze 15 minut Obrać i umyć cebulę, pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku resztę tłuszczu, zeszklić cebulę. Oprószyć łyżką curry. Rozprowadzić w śmietanie mąkę ziemniaczaną, dodać do cebuli. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 5 minut. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz sokiem z cytryny. Obrać pomarańcze, wyciąć miąższ spomiędzy błonek, pokroić na kawałki. Wymieszać z ryżem. Wyjąć filety na półmisek, udekorować plasterkami pomarańczy i listkami melisy. Podawać z sosem curry i ryżem.