Składniki:
4 filety z kurczaka (po 125 g)
sól
pieprz
1/2 pęczka bazylii
8 plastrów boczku
3 łyżki oleju
16 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie sosu holenderskiego
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Na każdym filecie ułożyć po 3 listki bazylii, resztę listków odłożyć. Każdy filet owinąć 2 plastrami boczku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać na nim mięso około 6 minut. Pomidorki umyć i osuszyć, włożyć na patelnię z mięsem. Filety obsmażać jeszcze 6 minut. Całość doprawić solą i pieprzem. Mięso i pomidory wyjąć z patelni, trzymać w cieple. Do tłuszczu dolać 75 ml. wody, dodać sos holenderski, wymieszać i podgrzać. Filety pokroić, razem z pomidorami i sosem wyłożyć na talerze, ozdobić bazylią, podawać Np. z makaronem.