FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

Składniki:

 

 

4 kromki pszennej bułki o grubości 2 cm.

4 łyżki masła lub margaryny

4 cebule obrane, pokrojone w plasterki

2 płaskie łyżki mąki

2 łyżki rosołu wołowego w proszku

4 szklanki wrzącej wody

pieprz

listek laurowy

1/2 łyżeczki przyprawy do zup

1/2 szklanki startego łagodnego sera żółtego

4 łyżki startego parmezanu lub ostrego sera żółtego

 

Wykonanie:

 

Kromki pieczywa opiec w grillu lub piekarniku na złoto. Masło włożyć do naczynia żaroodpornego (pojemność 3 1itry) i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 10 minut, mieszając raz na 5 minut mikrofalowania .Wsypać mąkę, starannie wymieszać, dodać rosół w proszku, listek laurowy, mieszając stopniowo  wlewać wodę, doprawić pieprzem i przyprawą do zup, przykryć pokrywą lub folią, zostawiając szparę, i   mikrofalować 15 minut przy maksymalnej mocy (100%), mieszając 3 razy. Wyjąć listek laurowy. Sery ostry i łagodny wymieszać, połączyć z zupą, rozlać zupę do 4 miseczek żaroodpornych lub kokilek, na wierzch położyć grzanki, posypać parmezanem i mikrofalować bez przykrycia  przy maksymalnej mocy (100%) do stopienia sera (około 2-3 minuty). Podawać natychmiast.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *