Składniki:
4 kromki pszennej bułki o grubości 2 cm.
4 łyżki masła lub margaryny
4 cebule obrane, pokrojone w plasterki
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki rosołu wołowego w proszku
4 szklanki wrzącej wody
pieprz
listek laurowy
1/2 łyżeczki przyprawy do zup
1/2 szklanki startego łagodnego sera żółtego
4 łyżki startego parmezanu lub ostrego sera żółtego
Wykonanie:
Kromki pieczywa opiec w grillu lub piekarniku na złoto. Masło włożyć do naczynia żaroodpornego (pojemność 3 1itry) i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 10 minut, mieszając raz na 5 minut mikrofalowania .Wsypać mąkę, starannie wymieszać, dodać rosół w proszku, listek laurowy, mieszając stopniowo wlewać wodę, doprawić pieprzem i przyprawą do zup, przykryć pokrywą lub folią, zostawiając szparę, i mikrofalować 15 minut przy maksymalnej mocy (100%), mieszając 3 razy. Wyjąć listek laurowy. Sery ostry i łagodny wymieszać, połączyć z zupą, rozlać zupę do 4 miseczek żaroodpornych lub kokilek, na wierzch położyć grzanki, posypać parmezanem i mikrofalować bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) do stopienia sera (około 2-3 minuty). Podawać natychmiast.