FRANCUSKIE ROŻKI Z GRUSZKAMI

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 ? 3 gruszki

2 łyżeczki imbiru

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki miodu

jajko

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Prażyć w rondelku około 15 ? 20 minut z dodatkiem łyżeczki imbiru i miodu (ja miałam twarde gruszki, miękkie można prażyć krócej, według uznania; na początku prażenia można dodać łyżkę mleka, aby nie przywierały do spodu). Wystudzić.Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Na każdym z nich ułożyć gruszki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Złożyć kwadraty na pół, dokładnie dociskając brzegi widelcem. Wierzch ciastek posmarować jajkiem i posypać cukrem oraz imbirem. W każdym z nich zrobić delikatnie kilka otworków. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. przez około 25- 30 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *