Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1kubeczek serka ricotta
1szklankawydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
2 łyżki rodzynek
marcepan (wielkość batona, 10-15 dag.)
100 ml. rumu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Wykonanie:
Wiśnie (osączone z kompotu) zalej rumem, odstaw na godzinę. Ciasto francuskie rozwiń, całe dokładnie posmaruj serkiem ricotta, posyp cukrem waniliowym. Wiśnie lekko osącz z rumu, rozsyp na cieście. Marcepan pokrój na malutkie kawałeczki, posyp ciasto. Dość ciasno zwiń, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na plastry grubości około 3 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki w dość dużych odstępach. Jajko roztrzep, posmaruj ślimaczki, posyp rodzynkami i cukrem. Piekarnik rozgrzej do temp. 190C. Wstaw blachę, piecz około. 20 minut, aż ślimaczki będą miały złoty kolor.