FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

 

Składniki:

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

1kubeczek serka ricotta

1szklankawydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)

2 łyżki rodzynek

marcepan (wielkość batona, 10-15 dag.)

100 ml. rumu

1  opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru

1 jajko

Wykonanie:

 

Wiśnie (osączone z kompotu) zalej rumem, odstaw na godzinę. Ciasto francuskie rozwiń, całe dokładnie posmaruj serkiem ricotta, posyp cukrem waniliowym. Wiśnie lekko osącz z rumu, rozsyp na cieście. Marcepan pokrój na malutkie kawałeczki, posyp ciasto. Dość ciasno zwiń, formując roladę. Ostrym nożem pokrój na plastry grubości około 3 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki w dość dużych odstępach. Jajko roztrzep, posmaruj ślimaczki, posyp rodzynkami i cukrem. Piekarnik rozgrzej do temp. 190C. Wstaw blachę, piecz około. 20 minut, aż ślimaczki będą miały złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *