FRITTATA ZE SZPINAKIEM I SEREM

Składniki:

4 jajka
2 plasterki szynki
garść szpinaku
3 plasterki sera żółtego, np. Gouda
1 cebula
oliwa z oliwek
tymianek, bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz i chili do smaku

Wykonanie;

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie.
W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek oraz bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły, a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *