Składniki:

40 dag. pomidorków koktajlowych

2 cebule

1 /2 pęczka bazylii

2 ząbki czosnku

60 dag. mielonego mięsa

1 jajko

sól

pieprz

4 łyżki bułki tartej

10 dag owczego sera

2 łyżki oliwy

20 dag. mieszanki ryżu białego i dzikiego

100 ml .bulionu warzywnego z kostki

 

Wykonanie:

 

Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Cebule obrać, jedną pokroić w paseczki. Bazylię opłukać, posiekać. Drugą cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i tartą bułkę. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ser pokroić na 8 kawałków. Z masy uformować 8 kotletów. Do środka każdego wcisnąć kawałek sera. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć frykadelki, smażyć 8 minut. Często obracać, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu. Usmażone kotlety zdjąć z patelni. Trzymać w cieple, aby nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmażyć paseczki cebuli i pomidory. Podlać bulionem, dusić, aż będą miękkie. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z bazylią.  Ryż wyłożyć na talerze raz pomidory z cebulą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *