Składniki:
40 dag. pomidorków koktajlowych
2 cebule
1 /2 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
60 dag. mielonego mięsa
1 jajko
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
10 dag owczego sera
2 łyżki oliwy
20 dag. mieszanki ryżu białego i dzikiego
100 ml .bulionu warzywnego z kostki
Wykonanie:
Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Cebule obrać, jedną pokroić w paseczki. Bazylię opłukać, posiekać. Drugą cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i tartą bułkę. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ser pokroić na 8 kawałków. Z masy uformować 8 kotletów. Do środka każdego wcisnąć kawałek sera. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć frykadelki, smażyć 8 minut. Często obracać, aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu. Usmażone kotlety zdjąć z patelni. Trzymać w cieple, aby nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmażyć paseczki cebuli i pomidory. Podlać bulionem, dusić, aż będą miękkie. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z bazylią. Ryż wyłożyć na talerze raz pomidory z cebulą.