Składniki:
30 dag. mąki
45 dag. gorzkiej czekolady
28 dag. masła
6 jajek
6 łyżek miodu
40 dag. cukru pudru
7 dag. wiórek kokosowych
masło i mąka do formy
Polewa:
20 dag. gorzkiej czekolady
5 dag. masła
Wykonanie:
Posiekać czekoladę na drobne kawałki, razem z masłem włożyć do metalowej miseczki. Postawić ją na garnku z wrzącą wodą tak, by czekolada się stopiła. Przestudzić masę, dodać jajka i miód, zmiksować. Cukier połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Formę (najlepiej kwadratową) wysmarować masłem i wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec 35 minut w 180 C. Przygotować polewę, topiąc w kąpieli wodnej masło i posiekaną czekoladę. Polać nią wystudzone ciasto. Można je podawać z lodami waniliowymi.