Składniki:

30 dag. mąki

45 dag. gorzkiej czekolady

28 dag. masła

6 jajek

6 łyżek miodu

40 dag. cukru pudru

7 dag. wiórek kokosowych

masło i mąka do formy

Polewa:

20 dag.  gorzkiej czekolady

5 dag. masła

 

Wykonanie:

 

Posiekać czekoladę na drobne kawałki, razem z masłem włożyć do metalowej miseczki. Postawić ją na garnku z wrzącą wodą tak, by czekolada się stopiła. Przestudzić masę, dodać jajka i miód, zmiksować. Cukier połączyć z wiórkami kokosowymi i mąką, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Formę (najlepiej kwadratową) wysmarować masłem i wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec 35 minut w 180 C. Przygotować polewę, topiąc w kąpieli wodnej masło i posiekaną czekoladę. Polać nią wystudzone ciasto. Można je podawać z lodami waniliowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *