GALARETKA W POMARAŃCZACH

Składniki:

 

4 pomarańcze

1 cytryna

2 łyżki żelatyny

1 szklanka wody

3/4 szklanki cukru

 

Wykonanie:

 

Pomarańcze i cytrynę umyć i sparzyć. Z pomarańczy ściąć wierzch na 2/3 wysokości. Brzeg wykroić w ząbki. Wydrążyć miąższ i odcisnąć sok, połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryny. Namoczyć żelatynę w 1/4 szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w  reszcie wrzącej wody z cukrem. Wlać sok i dokładnie wymieszać, ostudzić. Krzepnącą galaretkę rozlać do wydrążonych pomarańczy i wstawić do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *