Składniki:
50 dag .truskawek
3 szklanki wody
1 żelfix 2 :1
50 dag. cukru
50 ml. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Truskawki dokładnie opłucz, przebierz, pokrój ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i na wolnym ogniu podgrzewaj około 10 minut (w trakcie nie mieszaj). Po tym czasie odcedź powstały sok. Odmierz 3 szklanki (750 ml). Do płynu dosyp żelfix. Stale mieszając, podgrzewaj całość, aż zacznie wrzeć. Wtedy dosyp cukier i ziarenka pieprzu. Dalej gotuj jeszcze około minuty (cukier musi się całkowicie rozpuścić) Na koniec dolej wino. Płynną, gorącą galaretkę przelej do słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. W tej pozycji pozostaw na 5 minut. Przenieś do spiżarni.