GĘŚ PIECZONA Z ZIOŁAMI

Składniki:

 

1  cała gęś

1 szklanka białego wytrawnego wina

1/2 szklanki bulionu

1łyżka masła

1 łyżeczka utłuczonych owoców jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

1/2 łyżeczki cząbru

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Wymoczoną i osuszoną gęś natrzeć z zewnątrz i  wewnątrz solą zmieszaną z ziołami i pieprzem, zostawić na 4-5 godzin w chłodnym miejscu. Przed pieczeniem posmarować tuszkęmasłem, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ponad 2 godziny polewając często tłuszczem oraz skrapiając bulionem i winem. Podawać na gorąco z pieczonymi,obsypanymi rozmarynem, ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *