GĘSIA SKÓRA NA ZIMNO

Składniki:

Skóra z gęsiej szyi

włoszczyzna

5-6 ziarenek ziela angielskiego

5-6 ziarenek pieprzu

1listek laurowy

1-2 goździki

sól.

Farsz:

 

20 dag. cielęciny

10 dag. słoniny

gęsia wątróbka (lub 10 dag cielęcej)

5 dag. pieczarek

1łyżka masła

1/2 kajzerki

2 żółtka

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta cukru

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Gęsią szyję natrzeć solą. Ugotować wywar z włoszczyzny i przypraw korzennych. Przygotować farsz: cielęcinę, słoninę, wątróbkę oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Utrzeć żółtka z masłem, dodać pieprz, sól, gałkę, cukier i drobno pokrojone pieczarki; dokładnie wymieszać z mielonym mięsem. Szyję nadziać, zaszyć z obu stron, ułożyć w rondelku, zalać wywarem i gotować pod przykryciem około 60 minut. Wyjąć z garnka,  zawinąć w lnianą ściereczkę, przycisnąć deseczką i ciężarkiem, aby się  spłaszczyła, a gdy wystygnie, pokroić w cienkie plastry i podawać na zimno z ostrym sosem. Z wywaru, w którym gotowała się szyja, można zrobić galaretkę: dodać łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, krotko zagotować i zostawić, do stężenia. Później dekorować galaretką pokrojoną w plasterki szyję.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *