GĘSIA SZYJA NA GORĄCO

Składniki:

1 skóra z gęsiej szyi

1 jajko,

2 łyżki bułki tartej

podroby z gęsi

1 łyżeczka majeranku

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła

1szklanka mocnego rosołu

1  kieliszek wytrawnego białego wina

szczypta cukru

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umytą skórę z szyi natrzeć solą. Utrzeć masło z żółtkiem, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojone podroby; stale ucierając, dodać sól, pieprz, majeranek, natkę i cukier. Ubić sztywną pianę z białka, dodać razem z przesianą bułką tartą do masy podrobowej, delikatnie wymieszać (jeśli farsz jest zbyt rzadki, dosypać jeszcze trochę bułki tartej). Nadziać skórę, zaszyć z obu stron, ułożyć w rondelku, podlać rosołem i winem, dusić około 60 minut pod przykryciem. Przed podaniem można krotko obsmażyć na maśle. Podawać na gorąco, polaną sosem z duszenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *